Klasyfikacja
Klasyfikacja sprężyn talerzowych zgodnie z normą DIN 2093
Sprężyny talerzowe są znormalizowane wg DIN 2092 i DIN 2093 są one podzielone na 3 grupy:
- Grupa 1: grubość sprężyny, t, mniej niż 1,25 mm
- Grupa 2: grubość sprężyny, T, od 1,25 mm do 6 mm
- Grupa 3: grubość sprężyny, t, 6 mm do 14 mm
Grupa 1 i 2 sprężyny są produkowane bez powierzchni styku (rys. A).
Grupa 3 sprężyny są produkowane z powierzchnią styku (rys. B).
Rys. A: Sprężyny grupach 1 i 2 bez powierzchni styku.
Rys. B: Sprężyny z grupy 3 w powierzchni styku.
Wymagania sprężyn talerzowych DIN 2093 przedstawiono w poniższej tabeli:
Grupa | Metoda produkcji | Wykończenie powierzchni: **) | |
---|---|---|---|
Górne i dolne powierzchnie µm | Wewnętrzne i zewnętrzne krawędzie µm | ||
1 | tłoczone, gięte na zimno, krawędzie zaokrąglone | R a < 3,2 R <3,2 | R a < 12,5 R <12,5 |
2 | tłoczone, gięte na zimno, D e i D i , krawędzie zaokrąglone | R a < 6,3 R <6,3 | R a < 6,3 R <6,3 |
wygaszone, gięte na zimno, krawędzie zaokrąglone | R a < 6,3 R <6,3 | R a < 6,3 R <6,3 | |
3 | gięte na zimno lub formowane na gorąco, odwrócone na wszystkie strony, krawędzie zaokrąglone | R a < 12,5 R <12,5 | R a < 12,2 R <12,2 |
Inne metody, takie jak światło laserowe lub cięcie strumieniem wody, itd. mogą być stosowane do produkcji specjalnych sprężyn talerzowych.