Klasyfikacja


Klasyfikacja sprężyn talerzowych zgodnie z normą DIN 2093

Sprężyny talerzowe są znormalizowane wg DIN 2092  i DIN 2093 są one podzielone na 3 grupy:

  • Grupa 1: grubość sprężyny, t, mniej niż 1,25 mm
  • Grupa 2: grubość sprężyny, T, od 1,25 mm do 6 mm
  • Grupa 3: grubość sprężyny, t, 6 mm do 14 mm

Grupa 1 i 2 sprężyny są produkowane bez powierzchni styku (rys. A).
Grupa 3 sprężyny są produkowane z powierzchnią styku (rys. B).

Rys. A: Sprężyny grupach 1 i 2 bez powierzchni styku.

Rys. B: Sprężyny z grupy 3 w powierzchni styku.

Wymagania sprężyn talerzowych DIN 2093 przedstawiono w poniższej tabeli:

Grupa Metoda produkcji Wykończenie powierzchni: **)
Górne i dolne powierzchnie µm Wewnętrzne i zewnętrzne krawędzie µm
1 tłoczone, gięte na zimno, krawędzie zaokrąglone R a < 3,2 R <3,2 R a < 12,5 R <12,5
2 tłoczone, gięte na zimno, D e i D i , krawędzie zaokrąglone R a < 6,3 R <6,3 R a < 6,3 R <6,3
wygaszone, gięte na zimno, krawędzie zaokrąglone R a < 6,3 R <6,3 R a < 6,3 R <6,3
3 gięte na zimno lub formowane na gorąco, odwrócone  na wszystkie strony, krawędzie zaokrąglone R a < 12,5 R <12,5 R a < 12,2 R <12,2

Inne metody, takie jak światło laserowe lub cięcie strumieniem wody, itd. mogą być stosowane do produkcji specjalnych sprężyn talerzowych.